En vanlig fråga som dyker upp är om man kan träna som vanligt under en IVF-behandling? Här nedan ska vi försöka reda ut vad som gäller och hur träning påverkar fertiliteten.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet, både genom träning och i vardagen, är viktigt för att kroppen ska fungera och må bra. Både övervikt och undervikt påverkar hormonerna i kroppen hos kvinnor och det kan hos vissa kvinnor ibland vara något som påverkar chansen för graviditet.
Det råder en bred enighet om att fysisk aktivitet och träning är fördelaktigt för kvinnlig fertilitet. Om du försöker bli gravid själv, eller genomgår IVF-behandling eller någon annan typ av fertilitetsbehandling är det bra att fortsätta träna och röra på dig. Däremot bör extrem träning, som maraton eller liknande, undvikas både före och under graviditeten, eftersom det kan störa hormonnivåerna hos kvinnor, vilket kan påverka chansen att bli gravid.
Det är vanligt att man kan fortsätta träna under en IVF-behandling, men det är viktigt att du pratar med din läkare eller vårdgivare innan du börjar träna eller ändra dina träningsvanor. De kan ge dig råd om vilka träningsaktiviteter som är lämpliga för dig under behandlingen och ge dig anpassade råd beroende på din hälsa och dina fysiska förutsättningar.
Det finns vissa träningsaktiviteter som kan vara mer lämpliga än andra under en IVF-behandling. Till exempel kan lågintensiv träning, som promenader eller yoga, vara bra alternativ. Det kan också vara en bra idé att undvika träningsaktiviteter som innebär en hög risk för skador, såsom kontaktsporter eller hopp.
Det är också viktigt att du lyssnar på din kropp under en IVF-behandling och att du inte tränar om du känner dig trött eller sjuk. Om du har ont eller känner dig obehaglig under träningen är det bäst att du tar en paus och pratar med din läkare eller vårdgivare.
När du tränar påverkas kroppen på många olika sätt. Träning kan till exempel öka blodcirkulationen, stärka musklerna, förbättra hjärt- och lungfunktionen och öka mängden endorfiner (ett slags ”lyckohormoner”) i kroppen. Träning kan också påverka hormoner som kan ha betydelse för fertiliteten, till exempel östrogen och progesteron.
Under en IVF-behandling ges hormoner för att stimulera ägglossningen och för att förbereda livmoderhalsen för implantation av ett embryo. Hormonbehandlingen kan påverka hur kroppen reagerar på träning och hur du känner dig under behandlingen. Det är därför viktigt att du pratar med din läkare eller vårdgivare innan du börjar träna eller ändra dina träningsvanor under en IVF-behandling. De kan ge dig råd om vilka träningsaktiviteter som är lämpliga för dig under behandlingen och ge dig anpassade råd beroende på din hälsa och dina fysiska förutsättningar.
Träning inför en IVF-behandling
Träning före en IVF-behandling kan hjälpa fysiskt inaktiva kvinnor att förbättra sina chanser till en lyckad graviditet. En studie från 2019 som tittade på träning och reproduktiv hälsa drog slutsatsen att fysisk aktivitet kan öka chansen att bli gravid, särskilt hos de med PCOS och övervikt.
Träning och äggfrysning
Vissa rekommenderar att man är försiktig med träningsformer som innebär att man hoppar eller vrider på kroppen, eller att man helt undviker högintensiv träning. Det finns ingen vetenskaplig grund för detta. Inför äggplock under en äggfrysning genom genomgår kvinnan en hormonbehandling. Detta gör att äggstockarna producerar mer mogna ägg än vanligt och då kan äggstockarna hos kvinnan vara större än normalt. Denna process ökar risken för äggstocksvridning när äggstocken roterar runt ligamentet och begränsar blodflödet. Det är mycket ovanligt, men teoretiskt sett har vissa typer av träning kopplats till en ökad risk för äggstocksvridning.
Träning direkt efter insemination
Det är vanligt att man kan fortsätta träna efter en insemination, men det är viktigt att du pratar med din läkare eller vårdgivare innan du börjar träna eller ändra dina träningsvanor. De kan ge dig råd om vilka träningsaktiviteter som är lämpliga för dig efter inseminationen och ge dig anpassade råd beroende på din hälsa och dina fysiska förutsättningar.
Det finns vissa träningsaktiviteter som kan vara mer lämpliga än andra efter en insemination. Till exempel kan lågintensiv träning, som promenader eller yoga, vara bra alternativ. Det kan också vara en bra idé att undvika träningsaktiviteter som innebär en hög risk för skador, såsom kontaktsporter eller hopp.
Det är också viktigt att du lyssnar på din kropp efter en insemination och att du inte tränar om du känner dig trött eller sjuk. Om du har ont eller känner dig obehaglig under träningen är det bäst att du tar en paus och pratar med din läkare eller vårdgivare.