Äggfrysning är en metod som används för att bevara kvinnors förmåga att bli gravida i framtiden. Ägg plockas från kvinnans äggstockar och fryses obefruktade och lagras för framtida bruk.
Äggfrys kan vara ett alternativ om du inte är redo att bli gravid nu, men vill ha möjlighet att försöka att bli gravid vid ett senare tillfälle.
Varför frysa ner dina ägg?
Det finns många anledningar att välja att skjuta upp en graviditet. Till exempel kan det finnas medicinska skäl till att graviditet inte är lämpligt (till exempel en cancerbehandling). Andra orsaker kan vara en kvinnas sociala situation som gör att hon vill vänta med att bilda familj, men att man vid ett senare tillfälle (vid en ålder med sjunkande fertilitet) vill ha barn.
Hur går äggfrysning till?
Behandlingen går till på samma sätt som vid en vanlig IVF-behandling. För att plocka ägg för äggfrysningen går patienten igenom samma process med hormoninjektioner som vid IVF. Den enda skillnaden är att när äggen tagits ut fryses de ner för att vid ett senare tillfälle tinas, befruktas och överföras till livmodern som embryon.
Det tar cirka 3 veckor att slutföra äggfrysningen och de är samma process som de inledande delarna av IVF-behandling, inklusive:
1-2 veckors p-piller för att tillfälligt stänga av naturliga hormoner (detta steg kan hoppas över om det är brådskande, t.ex. före cancerbehandling).
Hormoninjektioner i 9-10 dagar för att stimulera äggstockarna och få fram fler mogna ägg.
När äggcellerna har mognat tillräckligt, avlägsnas de genom slidan med en nål under ultraljudsguide. Denna procedur utförs under intravenös sedering och är inte smärtsam. Äggen fryses sedan direkt.
När patienten sedan vill testa att bli gravid (detta kan vara flera år senare) tinas äggen, injiceras med en spermie för befruktning och överförs sedan till livmodern som embryon.